Het Huis van de Toekomst

Hoe ziet u de toekomst van de gemeente Steenbergen voor zich? Tijdens het evenement ‘Huis van de toekomst’ dachten inwoners hier in het gemeentehuis over na. Hoe ziet het huis van de toekomst eruit? Maar ook duurzaamheid, verkeer, zorg, recreatie en meer kwamen aan bod. Dat deden ze niet alleen. Zij werden daarbij geholpen door een aantal experts uit de buurt:

  • De zorg van morgen. Matthieu Arendse van tanteLouise, de organisatie waar ook het pas geopende verzorgingstehuis Hof van Nassau bijhoort.
  • Levendige kernen in 2040. Jeroen van den Broekhoven van Rho Adviseurs ontwierp samen met inwoners het nieuwe dorpsplein van Welberg. Paul Dinant van Dinant Architecten (helaas geveld door een blessure) ontwierp de nieuwe woningen en ontmoetingsplek in de kerk van Dinteloord.
  • Menno de Lange van Droomwonen Brabant ontwerpt samen met inwoners hun droomhuis voor 2040.
  • Duurzaam eten. Michiel de Hoog van Michiel Teelt verzorgde biologische én heerlijke hapjes rechtstreeks uit de Kruislandse polder en legt uit hoe duurzame landbouw eruit kan zien.

Hoe zorgen we voor elkaar?

Matthieu Arendse, innovatie-adviseur van tanteLouise, vertelt over hoe belangrijk het is om nu al na te denken over ouderenzorg van de toekomst. Als in 2040 de jongeren niet meer tegemoet kunnen komen aan de zorgvraag van ouderen door vergrijzing, moeten we innovatief denken. “Hier hebben we technologie voor nodig die het leven van mensen, mantelzorgers en zorgverleners makkelijker maakt. Er zijn slimme innovaties genoeg! Een slimme bril voorkomt fouten bij innovaties, of denk aan heup-airbags voor ouderen.” Misschien is het Hof van Nassau wel één van de laatste grootschalige verzorgingstehuizen die in de regio is gebouwd. De trend in de zorg is vooral kleinschaligheid: zorgen dat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven en zo veel mogelijk ondersteund worden in hun eigen huis, met hulp van familie, vrienden en buren.

Levendige kernen!

Aan inwoners wordt onder andere gevraagd hoe zij willen dat de ruimte in de gemeente benut wordt in de toekomst. “We hebben behoefte aan beleefplekken. Plekken waar je graag komt, omdat het er mooi uit ziet en omdat er iets te doen is.” Volgens Jeroen van den Broekhoven van Rho adviseurs kun je dit bereiken door functies zoals wonen, sporten en ontspannen te combineren. Hij ontwierp het nieuwe dorpsplein van Welberg: “Hier proberen we voor alle leeftijden activiteiten samen te brengen – van spelen voor de hele kleintjes, tot voetballen voor jongeren en picknicken voor gezinnen en ouderen.”

Hoe kleuren we de kaart?

Inwoners vinden het vooral belangrijk dat de natuur meer toegankelijk wordt gemaakt. “Dat je van kern naar kern kunt fietsen via fietspaden die dwars door de natuur gaan.” Ook kan gewerkt worden aan meer groen in alle kernen; ideeën als een sportpark of bos kwamen vaker voorbij.

Daarnaast was duurzaamheid een veelbesproken punt. Inwoners zien graag meer groene energie uit zonnepanelen, waar veel ruimte voor is in de gemeente Steenbergen. Maar ook verkeer en vervoer moet schoner, “zolang het maar niet ten koste gaat van de betaalbaarheid.” Er zijn meer wensen voor mobiliteit: snelfietspaden, elektrische deelfietsen en on demand openbaar vervoer kunnen ervoor zorgen dat inwoners in de toekomst minder afhankelijk zijn van de auto.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go to Top